ATT ÖVERSÄTTA VIDEO

VIDEOMATERIAL


Det finns två huvudalternativ för videomaterial på svenska

  1. Vi dubbar de existerande engelska videorna 
  2. Gör en ny video med samma innehåll (best practice = det vi helst vill göra) 

DUBBA VIDEOR

SKRIVA UNDERTEXTER FÖR DUBBNING

För att skriva undertexter krävs ingen utrustning.

Processen för undertexter är:

  1. Välj video i Excelfilen på Google dokuments – Fliken “Pre-Algebra & Basic Geo Movies” mars 2020 
  2. Boka den med ditt namn och klicka på länk “till Edit URL”. Det tar dig direkt till undertext-redigeringssidan på YouTube.
  3. Undertexta videon. Försök texta med talspråk i informell ton. Målet är att texten du skriver ska läsas direkt vid dubbningen. Målgruppen är barn/ungdomar.

Viktigt! Dubbaren kommer läsa direkt från undertexterna så det är viktigt att den stämmer överens med originalet tidssynkmässigt.

OBS! När du skriver undertexter och dubbar på Youtube MÅSTE du välja alternativet: “NEJ xx” när du sparar, så att andra kan fortsätta översätta. Annars låses videotexten för alla andra (går ej låsa upp)

DUBBA VIDEOR MED HJÄLP AV UNDETEXTER

  1. Den som ska dubba, korrigerar undertexterna, så att det passar efter deras sätt att tala.
  2. Det är viktigt att ljudfilen är så klar och ren som möjligt samt är i synk med videon, för att stämma med vad som händer på filmen. Se till att du har en bra mikrofon, ett ljudredigeringsverktyg, t ex Audacity och en tyst miljö när du spelar in. 

 

SPELA IN NYA VIDEOR

OBS! Om du vill göra Video, så börja med att göra om eller dubba en film och skicka länk till projektadmin som arbetsprov.

Vi strävar generellt sett efter att göra egna videor då kvalitén oftast blir högre och produktionstid kortare.

Du behöver

  • Bra mikrofon, helst USB.
  • Ljudredigeringsverktyg, t ex Audacity
  • Ritplatta, screencapture och, ritmjukvara

Bokningsprocessen är den samma som för dubbning, dvs boka videon med ditt namn i excel filen på Google documents (se processen till vänster) men istället för en dubb gör du helt enkelt om filmen med ritbräda och screencapture.

Om du planerar att göra om filmer rekommenderas att du tittar på Giorgi Kvantrishvilis Video Tutorial. Giorgi från Educare Georgien har gjort denna serie om hur han gör videos. Han är en av de mest produktiva skaparna i världen, efter Sal. Den är väldigt bra och sparar dig många, många timmars experimenterande.

Khan Academy har också mer info här, Khan Academy om översättning